ملک محمود ولاش
ملک محمود ولاش (بلاش) آخرین فرمانروای قارنوند آسران در شهریارکوه بودهاست که در قرن ۸ میلادی در
جنگ غافلگیرانه با میرعمادالدین سرسلسهٔ مرتضویان طبرستان شکست خورده و به ناچار به اصفهان عزیمت
میکند و بدین ترتیب حکومت محدود قارن وندیان منقرض میشود میرعماد برای جلوگیری از شورش مردم
چاشم در حمایت از ملک محمود بلاش ۴۰۰ خانوار آنان را به خلرد کوچانید.
قارِنوندیان (به مازندرانی: کارنوندیون) از خاندانهای فرمانروای تبرستان در شمال ایران بودند مرکز حکومت
قارنوندان در شهریارکوه بوده است که در بین سمنان و ساری قرار داشتهاست مهمترین آبادی شهریارکوه
آسران بودهاست که در ۳ کیلومتری جنوب روستای چاشم قرار دارد. گرچه مازیار واپسین اسپهبد قارنوند بود،
ولی پس از او برخی از افراد این خاندان به صورت بسیار محدود در شهرها، روستاها و قلعهها حکومتی برپا
میکردند.
شهریارکوه-کوههای سوادکوه
شهریارکوه منطقهایست کوهستانی در البرز و هزارگری (هزارجریب) که از لحاظ جغرافیائی واقع در جنوب شهرستان ساری و شمال شهرستان مهدیشهر میباشد. احتمالا نام شهریارکوه منسوب به اسپهبد شهریار باوند از فرمانروایان تبرستان میباشد.
قسمت پائینی شهریارکوه، درّهی سعیدآباد – بندبن است و از سوی دیگر به پشتکوه و روستاهای فینسک، تلاجیم، تمامکوه میرسد و تا چاشم و آثران و درّههای خطیرکوه ادامه مییابد.
این مناطق در گذشته جزء دودانگهی هزارجریب ساری بودهاند اما امروزه طی تقسیماتی که پس از انقلاب اسلامی برای سهولت خدمترسانی (به دلیل وجود کوهستانهای سختگذر) انجام گرفت، درّهی سعیدآباد – بندبن به چهاردانگه ضمیمه شد و پشتکوه و چاشم جزء شهرستان مهدیشهر شدند.
تاریخ
قسمت پائینی شهریارکوه، درّهی سعیدآباد – بندبن پس از اسلام، تبرستان، کانون فرمانروائی اسپهبدان باوند شد. شهریارکوه به دلیل حصارها و دربندهای طبیعی، پناهگاه و گریزگاه خاندان باوند، و کانون تابستانی فرمانروائی آنان بود. در مورد شهریارکوه در کتب تاریخ سخن رفته که به چند نمونهٔ زیر اشاره میشود:
زیباییهای پل ورسک سوادکوه
پل ورسک از بزرگترین پلهای راه آهن سراسری ایران است که در ارتفاعات روستای ورسک در شهرستان سواد کوه واقع در مازندران، قراردارد.
نام این پل و روستا و ایستگاه راهآهن نزدیک آن از نام مهندس سازندهاش گرفته شده است. ورسک از شاهکارهای شرکت مهندسی دانمارکی Kampsax است که توسط مهندسان آلمانی و اتریشی با تضمین ۷۰ ساله احداث شده است.
در ساخت این پل از هیچ سازه فلزی استفاده نشده است. طول پل ۱۱۰ متر و طول قوس زیر آن ۶۶ متر است و در زمان جنگ جهانی دوم به پل پیروزی معروف بود.
امروز پل ورسک علاوه بر اهمیت ویژه در صنعت حمل ونقل، از جاذبههای سیاحتی کشور نیز محسوب میشود. در سال ۱۳۲۰ که نیروهای متفقین در زمان جنگ جهانی دوم وارد ایران شدند، یکی از دلایل پیروزی خود را در این جنگ وجود راه آهن سراسری ایران عنوان کردند.
صفحه قبل 1 صفحه بعد